Achtergrond

Jon Kabat-Zinn: wetenschap en meditatie

Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de mindfulnesstraining, heeft eeuwenoude oosterse beoefening in een westers jasje gevat – én wetenschappelijk onderzocht.
In de jaren zeventig werkte Jon Kabat-Zinn werkte als moleculair bioloog in het ziekenhuis. Hij zag  dat chronische patiënten, die medisch gezien uitbehandeld waren, vaak tussen wal en schip vielen. Zij kregen te horen dat ze maar moesten ‘leren leven’ met hun klachten… maar niemand die hen kon vertellen hoe.

Meditatie en yoga

Kabat-Zinn had ervaring met meditatie en yoga. Met die ingrediënten ontwikkelde hij een training met als doel patiënten middelen te geven waardoor ze zelf iets aan hun gezondheid en welbevinden kunnen doen. Centraal in zijn benadering staat het ontwikkelen van de kwaliteit van aandacht of mindfulness.

Stress Reduction Clinic

In 1979 opende Kabat-Zinn bij het ziekenhuis van zijn universiteit de Stress Reduction Clinic (later Centre for Mindfulness genoemd). Zijn experiment bleek succesvol. Inmiddels hebben tienduizenden mensen, met verschillende achtergrond, de training gevolgd.

Wetenschappelijk succes

Maar de grootste kracht van Kabat-Zinn schuilt in zijn nimmer aflatende inzet om mindfulnesstraining ook wetenschappelijk tot een succes te maken. Inmiddels is hij ook hierin geslaagd. Bij de NIH, het nationale onderzoeksinstituut van Amerika, lopen inmiddels meerdere grote gecontroleerde onderzoeken naar de effecten van mindfulnesstraining.