Wat is Kundalini Yoga

‘Als het in yoga om souplesse zou draaien, dan waren clowns in het circus de beste yogi’s,’ zegt Yogi Bhajan, de geestelijke vader van de Kundalini stroming. Maar bij yoga gaat het er niet om dat je je drie keer dubbel kunt vouwen. Een soepel en gezond lichaam is belangrijk, maar yoga heeft nog meer te bieden op geestelijk gebied.

kundalini-yoga

Kundalini yoga is ook bedoeld om beter om te gaan met dagelijkse beslommeringen. De oefeningen hebben in korte tijd al effect en zijn voor iedereen toegankelijk. ‘Als je kunt ademen, kun je yoga doen,’ zei Yogi Bhajan. ‘Als ik het kan, kan iedereen het!’

Kundalini yoga komt uit de tantrische traditie, die als uitgangspunt heeft dat alles met elkaar verbonden is. Het idee is dat het hele universum in jezelf leeft, en tegelijkertijd ben je een klein deeltje van het grote geheel.

Opzet van de lessen

In een Kundalini yogales besteden we aandacht aan:

  • Asana’s (lichaamshoudingen
  • Pranayama’s (ademhalingsoefeningen)
  • Mudra’s (houdingen voor de armen en de handen)
  • Meditaties

Bij de oefeningen en meditaties wordt vaak gebruik gemaakt van mantra’s, dit zijn spiritueel geladen klankcombinaties die je hardop of van binnen kunt herhalen. De zintuigen komen tot rust…, de energie gaat beter stromen, het is ontspannend voor lichaam en geest.

Tijdens de les is het prettig om loszittende kleding te dragen. Yogamatten zijn aanwezig.

De lessen zijn vooral bedoeld voor mensen die ondanks mogelijke fysieke beperking zoveel mogelijk gezond en fit willen blijven.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.